Przepis na ocet jabłkowy – moja receptura

Przepis na ocet jabłkowy? Tak, mimo zdziwienia kilku osób to właśnie temat jakim chcę Was zainteresować. Stosowanie ziół to bardziej niż leczenie, budowanie zdrowia i siły witalnej. Organizm człowieka ciągle przyjmuje pewne substancje, które wpływają na jego funkcjonowanie. Dzisiejsza żywność, woda i powietrze są w coraz gorszym stanie. Organizm potrafi się do pewnych niekorzystnych warunków dostosować i usuwać te czynniki, ale my sami możemy mu pomóc w utrzymaniu równowagi.


Na samym wstępie sprostuję, że dopisek w tytule „moja receptura” nie oznacza, że jest to coś nowego. Jest to przepis jaki ja otrzymałem od swojej mamy i wykorzystuję do sporządzania tego ciekawego płynu.

W czym robić ocet jabłkowy?

Najważniejsze są chęci, a reszta się z pewnością znajdzie. Należy jedynie pamiętać, że zarówno naczynie jak i sztućce nie mogą być wykonane z metalu, gdyż może on negatywnie wpływać na mikroorganizmy. Dodatkowo ocet jabłkowy charakteryzuje się niskim pH około 2.4 i może wchodzić w reakcję z metalem i go rozpuszczać. Szczególną uwagę należy zwrócić na aluminiowe przedmioty, których wcale nie powinniśmy stosować w kuchni.

A zatem do przygotowania octu jabłkowego możemy wykorzystać naczynia szklane – słoje, misy lub ceramiczne naczynia. Ja najczęściej stosuję szklany słój z szeroką szyjką o objętości 4l.

Naczynie | Przepis na ocet jablkowy
Przykładowe naczynie na ocet jabłkowy

Jakie jabłka?

Głównym składnikiem jaki przepis na ocet jabłkowy zawiera są jabłka. Wybierając je zwróćcie uwagę na to, aby były to jabłka kwaśne. Wpływa to na smak octu jabłkowego i jego kwaśność. Dodatkowo, najlepsze jabłka to te które pozyskacie z własnego sadu, kupicie u producenta ekologicznego lub właściciela sadu, który nie stosuje oprysków. Jabłka są nośnikiem mikroorganizmów, które prowadzą fermentację. Stosowanie środków ochrony roślin zabija te organizmy i płyn zamiast fermentować do kwasu octowego zepsuje się lub „zakwitnie” na nim pleśń.

Jabłka | przepis na ocet jabłkowy
Kwaśne jabłka, na zdj. „Papierówki”

Ważne jest również, aby skórka jabłka była zdrowa bez plam i oznak choroby. Środowisko jakie zapewnimy w słoju organizmom może stymulować rozwój innych, niekorzystnych mikroorganizmów co jest negatywnym efektem. Eliminujemy go przez odpowiednią selekcję owoców.

Fermentacja alkoholowa i octowa

Ocet jabłkowy był od wieków wytwarzany jako produkt przemiany cydru jabłkowego. Początkowo z soku jabłkowego powstaje alkohol etylowy, który szybko pod wpływem tlenu i bakterii zamienia się w ocet.
fermentacja-octowa_logo
Za fermentację alkoholową odpowiedzialne są obecne na skórce jabłka drożdże, które namnażają się w naczyniu z sokiem i prowadzą do jego sfermentowania. Naturalnie sok z jabłek powinien pozwolić na uzyskanie stężenia alkoholu w granicach 5-6%. Alkohol jednak nie jest pożądanym składnikiem, dlatego prowadzimy fermentację z dostępem powietrza(naczynie przykryte gazą, bawełnianą ściereczką). W powietrzu atmosferycznym znajdują się bakterie z rodzaju Acetobacter, które w warunkach dostępu tlenu przetwarzają etanol(alkohol etylowy) do kwasu octowego.

Fermentacja, ale na jakiej pożywce?

Do rozwoju każdy organizm wymaga energii. Drożdże prowadzące fermentację alkoholową wykorzystują węglowodany jako źródło energii. Dostarczamy je poprzez dodatek sacharozy, czyli cukru buraczanego lub trzcinowego lub poprzez dodatek miodu pszczelego. Proces fermentacji powoduje przetworzenie węglowodanów do alkoholu etylowego, a następnie kwasu octowego. Tym samym niweluje efekty jakie mógłby wywołać cukier.

Pożywka - cukier biały | Przepis na ocet jabłkowy
Pożywka – cukier biały

Osoby o nietolerancji glukozy lub diabetycy powinni sprawdzać poziom cukru, gdyż istnieje możliwość, że proces fermentacji prowadziliśmy za krótko i jakaś porcja którą przepis na ocet jabłkowy zawiera nie została przetworzona.

Przepis na ocet jabłkowy

  1. Do umytego słoja o pojemności 4l wlewam 3l (12 szklanek) przegotowanej wody.
  2. Na każdą szklankę wody dodaję łyżkę cukru lub miodu(12 łyżek~145 g). Mieszam do całkowitego rozpuszczenia.
  3. Wybieram 6-7 zdrowych, kwaśnych jabłek i dokładnie myję.
  4. Obieram 6 jabłek z łupiny, a jedno pozbawiam gniazda nasiennego i z łupiną kroję w plasterki.
    Łupiny z jabłek | Przepis na ocet jabłkowy
    Łupiny z jabłek
  5. Łupiny i skrojone jabłko dodaję do ostudzonej i osłodzonej wody.
  6. Jeżeli posiadamy już ocet jabłkowy możemy do nowego nastawu dodać 1-2 łyżki. Przyśpieszy to proces fermentacji.
  7. Zabezpieczamy wlot do naczynia gazą lub ściereczką bawełnianą zaciskając na szyjce gumką recepturką. Muszki owocówki chętnie zlatują się do fermentujących owoców i mogłyby zepsuć nasz ocet, gdyby się dostały.
  8. Przenosimy naczynie w ciepłe, zacienione miejsce i oczekujemy 2-3 tygodnie na zakończenie procesu fermentacji.
  9. Próbujemy ocet jabłkowy przed zlaniem czy jest gotowy. Zapach alkoholu nie powinien być wyczuwalny. Ocet powinien mieć jabłkowy, ostry zapach i kwaskowaty smak.
  10. Gotowy ocet jabłkowy zlewamy do jakiegoś naczynia poprzez sitko i kilka warstw gazy w celu zatrzymania większych cząstek.
  11. Przecedzony ocet jabłkowy wlewam do butelek.
  12. Butelki z octem jabłkowym podpisuję(datę zlania i co jest wewnątrz butelki) i odstawiam w chłodne miejsce.
Przepis na ocet jabłkowy
Ocet jabłkowy w słoju

Materiał video

Aktualizacja 16.08.13

Podczas fermentacji do octu jabłkowego z naczynia unosi się charakterystyczny zapach, który przyciąga muszki owocówki (Wywilżna karłowata, Drosophila melanogaster), która będzie chciała dostać się do naszego płynu. Po kilku próbach mogę polecić jako zabezpieczenie kawałek płóciennego materiału. Stosowana gaza okazuje się być mało efektywna. Muszki przeciskają się przez oczka i kolejne warstwy gazy docierając do jabłek i tam składają jaja z których rozwijają się larwy. Płótno jest tkane znacznie gęściej, a wymiana gazów nie jest utrudniona. Sprawdzone!

Podsumowanie

Przygotowanie octu jabłkowego jest dziecinnie proste i powinno zmobilizować Was do przygotowania własnego egzemplarza. Może ktoś z Was ma inny przepis na ocet jabłkowy? Zapraszam do dzielenia się nim w komentarzach. Sam chętnie skorzystam. To pierwszy wpis dotyczący octu jabłkowego. Kolejne zaprezentują zakres działania tego płynu, aby pokazać Wam jego zastosowanie. Zachęcam do śledzenia bloga i komentowania.

17 thoughts on “Przepis na ocet jabłkowy – moja receptura

  1. Ocet jabłkowy ma całą masę zastosowań przez co sama go dość często robię na różne sposoby. Można używać go do przepisów kulinarnych, do cery jak i pomaga pozbyć się wyprysków. Podobno można się odchudzać go pijąc – ale nie próbowałam. Także jest super na łupież na włosach czy czyszczenia czegoś z kamienia po wodzie. Jak najbardziej polecam wszystkim zrobienie go samemu. Mój sposób wygląda tak jeśli ktoś chce zobaczyć http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-ocet-jablkowy/ jest bardzo podobny. Dziękuję za napisanie i polecam wszystkim do częstego stosowania, to samo zdrowie.

  2. Monika

    Mam pewien problem wiem że post jest już sprzed kilku lat ale ostatnio zabrałam się za robienie octu jabłkowego i kiedy powstała już matka octowa odstawiłam go w chłodne i ciemne miejsce. Dzisiaj zauważyłam że muszki i tak się dostał i złożyły larwy na bokach słoja. Czy to oznacza że mój ocet jest do wyrzucenia ?

    1. Muszki owocowe są sprytne. Najlepiej chroni bawełniana ściereczka, bo jest gęsto tkana. A co do octu. Jeżeli już się zakwasił to postaraj się zebrać drewnianą łyżką lub przesącz przez gazę do nowego, wyparzonego słoja i zabezpiecz ściereczką. W razie pytań pisz. Odpisuje pod każdym wpisem 😉

  3. Danuta

    Witam Zrobiłam ocet według tego przepisu.Jest z nim wszystko ok,ładny jabłkowy zapach,odpowiednio kwaśny tylko „kalny” tz .nie mętny tylko ma mleczny kolor.Przelałam ocet przez bawełnianą ściereczkę i rozlałam do butelek ale dalej nie jest przeżroczysty.Co mam z tym robić?

    1. Jak długo stoi w butelkach? Możliwe że to zawiesina drożdży. U mnie z czasem osiadały na dnie butelki a ocet się klarował. Skoro zapach, smak są ok i nie zauważyłaś nic niepokojącego to z pewnością z czasem się wyklaruje. Pozdrawiam

      1. Danuta

        Dziękuję za radę.W butelkach stoi dopiero 3 dni.Poczekam co się będzie dalej działo.

  4. Magda

    Witam. Dlaczego ocet jabłkowy nie jest klarowny tylko mętny ?

    1. Mogą być różne powody, dużo miaższu, dużo drożdży zawieszonych w płynie, albo udział innych bakterii niż te fermentujące cukier i alkohol. A jak zapach i smak? Odstaw przesączony przez gaze na kilka dni i sprawdź czy osad opada na dno. Napisz jakie efekty

  5. Agnieszka

    Ponad miesiąc temu rozpoczęłam swoją produkcje. Gęsto upakowalam słój jabłkami z lupinami usuwając gniazda nasienne i ogonki. Niestety mieszkałam łyżką metalową. Mój ocet miał ładny owocowy zapach ale nie pojawiła sie matka octowa, dlatego postanowiłam ze zaniecham mieszania. na wierzchu znajdował sie biały nalot ale nie zwiększał on swojej objętości i nie przypominał matki octowej. Mój ocet w zapachu jest bardzo „alkoholowy”. Dopiero dzis po ok 1,5 msc przecedziłam go od resztek owoców. Jest mętny (korzystając z innego przepisu zdaje sie ze tak powinno byc) jednak martwi mnie ten mocno alkoholowy zapach. Czy ocet sie nadaje do użytku? Czy powinnam odczekać jeszcze kolka dni i sprawdzić cZy zajdzie w nim fermentacja? Z góry dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam serdecznie. 🙂

    1. Odcedź do słoja i odstaw na tydzień, jeżeli bakterie octowe nie przerobiły alkoholu a najprawdopodobniej tak jest bo było dużo owoców i cukier, to z czasem pojawi się osad może nawet matka, a alkohol zamieni się w ocet, tylko słój przykryj gazą. Daj znać czy alkohol się zmienił w ocet

  6. Kasia

    Robiłam ocet 2,5 tyg temu. Nadal ma zapach drożdży. Jabłek dałam dość sporo, wypływają mi ponad powierzchnię wody. Obciążam je porcelanowymi talerzykami. Martwi mnie jednak ze wciąż czuć drożdże, owocowek już coraz mniej. Ja użyłam skarpetki pończoszanej (polecam 🙂 odnośnie zapachu i smaku octowego, to kiedy on się pojawia

    1. Czas fermentacji i produkcji octu różni się w zależności od warunków – temperatury, ilości owoców. Czy smakiem przypomina sfermentowany sok jabłkowy? Mysle, że minimum 4 tygodnie, potem można odsączyć i sam płyn trzymać do uzyskania octu. Na powierzchni może być biały nalot. Pomysł z talerzykiem dobry, tylko pamiętaj o mieszaniu. Czekam na informację czy się udało?

  7. Joanna

    Czy biały nalot zawsze oznacza pleśń? U mnie jest dziwna sytuacja. Drozdzowy zapach, i ten nalot,taki „film”. Smak dziwny. Można ratować czy kosz?
    Nie chce się wyklarowac ma różany kolor.

    1. Biały nalot to matka drożdżowa, jak nie jest ciemna i nie tworzy okrągłych czarnych kolonii to powinno być ok. Może nie chce się wyklarować bo dużo było miąższu. Smak octowy jest?

  8. Paulina

    Witam. Ja robiłam swój pierwszy ocet i po miesiącu nadal nir pojawiła się matka ale przestały tworzyć się bąbelki, więc odlałam płyn i jabłka wrzuciłam. Przelałam płyn do osobnego słoja i jeszcze przykryłam ściereczką. Po 2 dniach zaczęły pojawiać się białe plamki na powierzchni. Płyn jest mętnt, na dnie jest osad a na powierzchni każdego dnia pojawia się więcej białego nalotu. Nie wiem czy to pleśń, czy dopiero pojawia się matka octowa? Pachnie jak kwaśny alkohol.

    1. Obserwuj osad, jeżeli jest grudkowy jak posypany mąką to jest ok. Jeśli zacznie pojawiać się pleśń to niestety do kosza. Jeśli czuć jeszcze alkohol to wymaga czasu. Z klarownością jest sprawa trudniejsza. Może już się nie wyklarować lub wyklaruje się dopiero po jakimś czasie w butelkach. Najważniejsze żeby alkohol został utleniony do kwasu octowego. A jak smak?

Napisz co uważasz