Napar – jak przygotować tę postać leku roślinnego

Napar to kolejna postać leku roślinnego o którym chciałbym napisać kilka słów. Jest to popularna forma korzystania z dobrodziejstw jakie nam dają zioła. Herbatki z ziół to wspaniała alternatywa dla wychładzających organizm typowych herbat.

Napar – jak go przygotować

Convallaria majalis Konwalia majowa | Napar
Convallaria majalis Konwalia majowa

Napar (łac. Infusa) to upraszczając herbatka ziołowa, której raczej nie powinniśmy słodzić. Wykonujemy ją zalewając nasz surowiec odpowiednią ilością zagotowanej wody. Napar najczęściej przygotowuje się z „miękkich części roślin”: kwiatów, liści, ziela. To co jest najważniejsze w przygotowywaniu naparu to wrząca woda. Substancje zawarte w naszym rozdrobnionym surowcu mogą ulec dezaktywacji:

  • pierwsza możliwość utraty aktywności to obecne w surowcach enzymy, które gdyby nie wrząca woda(około 100oC) rozłożyły by nasze substancje aktywne. Wysoka temperatura denaturuje enzymy dzięki czemu nasze substancje nie tracą na właściwościach. Ten przypadek dotyczy sporządzanych kiedyś naparów z liści naparstnicy purpurowej(Digitalis purpurea L. ) i naparstnicy wełnistej(Digitalis lanata Ehrh.), z ziela miłka wiosennego(Adonis vernalis L.) i ziela konwalii majowej(Convallaria majalis L.).[1]

[symple_box color=”red” text_align=”left” width=”100%” float=”none”] Ze względu na brak możliwości wyznaczenie odpowiedniej dawki, niski indeks terapeutyczny, duże niebezpieczeństwo kumulacji i zatrucia naparów nie sporządza się już z wyżej wymienionych surowców.
[/symple_box]

Urtica dioica - Pokrzywa zwyczajna | Napar
Urtica dioica – Pokrzywa zwyczajna
  • kolejna możliwość utraty aktywności biologicznej substancji w naszych surowcach to zbyt długie ogrzewanie. W naparze surowiec zalewamy wrzątkiem bez gotowania, inaczej niż w odwarach(o nich w kolejnym wpisie).

Zazwyczaj napary sporządza się stosując łyżkę surowca na szklankę wrzątku. Pozostawia się pod przykryciem do naciągnięcia(około 15 min) i ciepły cedzi się przez sitko lub gazę. Najlepiej napary wypijać ciepłe – rozgrzeją nasze ciała lepiej niż czarna herbata.

Napary najczęściej przygotowuje się z jednego surowca:

  • z liści Mięty pieprzowej Menthae piperitae folium – pobudzająco na pracę żołądka, przy „zbijaniu” gorączki,
  • z ziela dziurawca Hyperici herba – rozkurczowo na mięśnie przewodu pokarmowego(spasmolyticum) oraz jako cholagogum et cholereticum.[2]

[symple_box color=”red” text_align=”left” width=”100%” float=”none”] Stosowanie ziela dziurawca z lekami należy zawsze skonsultować z lekarzem, gdyż może wchodzić w interakcje z lekami.
[/symple_box]

  • z liści pokrzywy Urticae folium, która według mnie jest podstawowym surowcem zielarskim jaki powinien mieć każdy w swojej apteczce. Wzmacnia organizm(vitaminum), oczyszcza organizm z toksyn działając delikatnie moczopędnie(diureticum).[2]

Podsumowanie

Wymienione przeze mnie surowce wykorzystywane w przygotowaniu naparów to zaledwie niewielki przykład. Jest jeszcze wiele innych surowców, które nam mogą pomagać w budowaniu zdrowia i profilaktyce wielu chorób. Poświęcę im więcej uwagi w kolejnych wpisach. Zapraszam do śledzenia bloga na bieżąco! Pozdrawiam i zachęcam do zaparzania ziół.

Źródło:  J.Kozłowska, P. Wójcik, Postacie leków roślinnych w: Janicki S., Fiebig A., Sznitowska M.: Farmacja stosowana, PZWL, Warszawa 2008r., s. 371.; Farmakognozja, podręcznik dla studentów farmacji, Irena Matławska(red.),Poznań 2005, s.177.

Napisz co uważasz