Macerat – jak przygotować tę postać leku roślinnego

Macerat (łac. Macerationes) to dość popularna postać leku roślinnego, lecz przygotowywana już jedynie w naszych domach. Proces przygotowania nie jest złożony, a otrzymywane tym sposobem leki są pomocne w schorzeniach takich jak na przykład zaparcia czy kaszel. Zatem zapraszam do krótkiego poradnika jak przygotować macerat.

Gdzie w roślinie są nasze leki?

Len zwyczajny | maceratWyjściowym dylematem do przygotowania maceratu powinno być zastanowienie się nad budową naszego surowca. Pytanie to jest aktualne zarówno, gdy chodzi o macerat, ale odwary i napary też są z tym tematem związane. Macerat, który chcemy przygotować to roztwór substancji wymytych z rośliny przy udziale rozpuszczalnika. Roślina zbudowana jest z komórek, które posiadają ścianę komórkową działającą jak przegroda pozwalająca jedynie części z tych substancji przejść na zewnątrz. Dlatego też surowce roślinne w zależności od oczekiwań muszą być rozdrobnione lub w całości. Dobrym przykładem będzie, wspominany w kolejnych akapitach macerat z nasion lnu. Gdy wykonamy go z całych nasion, które śluz posiadają w zewnętrznej powłoce nasiennej uzyskamy macerat jedynie zawierający śluzy. Jeżeli jednak mamy na uwadze cenne składniki zawarte w nasionach i zastosujemy zmielone(i wyprażone nasiona lnu!) uzyskamy po maceracji roztwór mieszaniny różnych substancji w tym śluzów. Dobór odpowiednich warunków wpływa na skład maceratu.

Jak przygotować macerat?

Jakiś czas temu takie postacie leków jak macerat wykonywane były na receptę przez farmaceutę w aptece. Obecnie jednak macerat na tyle stracił na popularności, że wykonują go już sami pacjenci we własnym zakresie i na własne potrzeby. A wykonywać macerację należy w poniżej przedstawiony sposób:

  1. Surowiec cały lub rozdrobniony należy przepłukać niewielką ilością wody, umieszczając go na sitku lub gazie.
  2. Następnie surowiec przeznaczony na macerat przenosi się do docelowego naczynia i zalewa określoną porcją wody przegotowanej w temperaturze pokojowej i pozostawia na ok. 30 min co jakiś czas mieszając.
  3. Po upływie tego czasu macerat cedzimy przez podwójnie złożoną gazę lub sitko i przepłukujemy niewielka ilością wody przegotowanej.

Jeżeli zalecane jest picie np. szklanki(250ml) maceratu z nasion lnu, to taki macerat wykonamy zużywając niecałą łyżkę stołową suchych nasion lnu(12,5g). Wynika to ze standardowego przepisu, gdzie z 1 części surowca sporządza się 20 części maceratu[1].

Trwałość takiego leku jest niewielka i najlepiej przygotowywać macerat tuż przed wykorzystaniem.

Surowce z których przygotujemy macerat

Macerat zazwyczaj przygotowuje się z surowców o charakterze śluzowym. Należy jednak zwrócić uwagę, że nie można prowadzić kuracji surowcami śluzowymi zbyt długo.

[symple_box color=”red” text_align=”left” width=”100%” float=”none”] Zbyt długa terapia surowcami śluzowymi może zmniejszyć wchłanianie w przewodzie pokarmowym.
[/symple_box]

  • Siemię lniane Lini semen o działaniu osłonowym na ścianę żołądka i delikatnie przeczyszczającym (efekt zwiększa spożycie nasion bez rozgryzania).
  • Nasiona babki płesznik Psylli semen, które również pomogą w zaparciach.
  • Korzeń prawoślazu Althaeae radix o działaniu przeciwkaszlowym.
  • Nasiona kozieradki Trigonellae foenugraeci semen o działaniu osłaniającym w chorobie wrzodowej.

Podsumowanie

Macerat już dla nikogo nie stanowi zagadki i mam nadzieję, że ośmieli to Was drodzy czytelnicy do korzystania z wyżej wymienionych surowców. Z pewnością skorzysta na tym Wasz organizm i portfel.

Źródło: J.Kozłowska, P. Wójcik, Postacie leków roślinnych w: Janicki S., Fiebig A., Sznitowska M.: Farmacja stosowana, PZWL, Warszawa 2008r., s. 370.

Napisz co uważasz