Imbirowy ziołomiód – naturalne rozgrzewanie organizmu

Gdy chłód za oknem z pewnością przydałoby się nam coś na rozgrzanie. Kolejny raz wstając z łóżka poczułem potrzebę rozgrzania się o poranku, aby chłód na zewnątrz nie był tak straszny. Do głowy wpadł mi od razu imbir, którego kłącze smakiem i aromatem rozgrzewa wnętrze organizmu i dodaje energii. Rano zazwyczaj mamy nie wiele czasu na przygotowywanie potraw czy napojów, dlatego postanowiłem sprawę ułatwić. Imbirowy ziołomiód to jest to!


Lato już dawno za nami, a z nastaniem kolejnych dni temperatura na zewnątrz coraz bardziej podróżuje w dół po słupku termometru. W takich sytuacjach mam ochotę na ciepłą ziołową herbatę i w naturalny sposób do głowy przychodzi mi imbir jako dodatek do niej.

Rano zazwyczaj jestem zabiegany i czas poświęcony na przygotowywanie takiego napoju ograniczam do minimum. Jeżeli mam dostęp do świeżego kłącza imbiru to staram się właśnie w takiej postaci go używać. Oczywiście niesie to za sobą również konieczność zeskrobania zewnętrznej skórki i starcia go. Można również dodawać imbir do herbaty w postaci cienkich plasterków. Dziś jednak przyszedł mi do głowy lepszy pomysł.

Imbirowy ziołomiód

Chciałem ograniczyć ilość wykonywanych czynności do minimum, dlatego dość znacznych rozmiarów kłącze obrałem z zewnętrznej skórki i rozdrobniłem w blenderze.

Blendowany imbir | imbirowy ziołomiód

Starałem się rozdrobnić go na papkę tak aby jak najwięcej składników się z niego uwolniło. Im dłużej pracowały ostrza tym kawałki były coraz mniejsze. Kilka razy przemieszałem zawartość aż do otrzymania zadowalającego efektu.

Papka imbirowa | Imbirowy ziołomiódOstatni i najważniejszy krok. Nasz imbirowy ziołomiód potrzebuje substancji, która wydłuży jego trwałość tak byśmy mogli cieszyć się nim przez dłuższy czas. Najlepszym do tego sposobem jest wykorzystanie miodu jako konserwanta. Wysokie stężenie cukrów w miodzie powoduje ogromne ciśnienie osmotyczne. W takim środowisku z komórek bakterii zostaje odciągnięta woda i wszystkie ich procesy są zahamowane. Środowisko jakie zapewni nam miód nie pozwoli na psucie się imbirowego ziołomiodu.

Kolejnym plusem wynikającym z użycia miodu jest jego korzystny skład i naturalne działanie antybiotyczne. Miód posiada kwaśny odczyn, również w jego składzie znajdziemy oksydazę glukozy, lizozym, apidycynę oraz inhibiny. Miód dodatkowo uaktywnia się po rozpuszczeniu.

Wysoka zawartość cukru w miodzie jest fantastycznym źródłem energii na początek dnia. Główne składniki to glukoza i fruktoza, zwane cukrem inwertowanym. Dobrze rozpuszczają się w wodzie, szybko wchłaniają się po podaniu doustnym i są pierwszym źródłem energii z którego organizm korzysta.

Imbirowy ziołomiód

A więc postanowione. Wykorzystam miód do konserwacji. I tak na każdą łyżkę stołową papki imbirowej użyłem 2 łyżki płynnego miodu. W moim przypadku miałem miód pszczeli lipowy. Użyjcie takiego miodu jaki macie lub jaki lubicie najbardziej. Alternatywą dla miodu może być syrop prosty.

Imbirowy ziołomiódPo dokładnym wymieszaniu składników powstanie nam nieprzeźroczysta zawiesina. Gotowy imbirowy ziołomiód stosujcie do przestudzonej herbaty w ilości odpowiedniej dla Was, tak aby napój nie był za słodki lub za ostry. Polecam również zamianę herbaty czarnej lub zielonej na herbatę ziołową.

Interakcje

Kłącze imbiru stosowane regularnie zmniejsza krzepliwość krwi. Osoby stosujące leki przeciwkrzepliwe powinny stosować imbir z dużą ostrożnością. Imbir będzie również stymulował do wydzielania soku żołądek. Może to prowadzić do nasilenia refluksu.

Podsumowanie

Na chłodne dni imbirowy ziołomiód może okazać się wspaniałym wyjściem dodającym energii do działania. Dla osób, które mają więcej czasu proponuję stosowanie 1 łyżeczki lub łyżki tego ziołomiodu na szklankę przegotowanej wody, pozostawienie na całą noc, a rano dodanie łyżki octu jabłkowego i wypijanie na czczo(oczywiście tylko osoby nie chorujące na refluks lub nie mające podrażnienia błony śluzowej żołądka). Taki roztwór skutecznie będzie wzmacniał organizm do walki z patogenami. [symple_button url=”http://jakubstrawa.pl/przepis-na-ocet-jablkowy-moja-receptura/” color=”green” size=”default” border_radius=”3px” target=”self” rel=”” icon_left=”” icon_right=””]Jak zrobić ocet jabłkowy opisałem tutaj.[/symple_button] Dajcie znać jak Wam smakuje imbirowy ziołomiód?

2 thoughts on “Imbirowy ziołomiód – naturalne rozgrzewanie organizmu

  1. Szkoda, że porzuciłeś tego bloga. 🙁

    1. Nie porzuciłem, proszę mojej nieaktywności tak nie odbierać. Dziękuję za ten komentarz. Jest dla mnie sporą mobilizacją. Pracuję teraz intensywnie nad nową zawartością. Pozdrawiam

Napisz co uważasz